هشتمین جشواره ملی تئاتر افغانستان که از روز شنبه 26 میزان/ مهر در کابل آغاز به کار کرد و امروز به کار خود پایان داد.
(سید مخدوم رهین)، سرپرست وزارت فرهنگ افغانستان در مراسم افتتاح این جشنواره ضمن تقدیر از هنرمندان تئاتر افغانستان به رشد هنر تئاتر پس از دوره طالبان اشاره نمود و گفت: تئاتر افغانستان که در دوره طالبان به خاموشی رفته و فعالیتی در این راستا صورت نمی گرفت، اینک به خوبی احیا شده است.
وی در ادامه افزود: هر چند هنوز هم مشکلات فراوانی بر سر راه این هنر وجود دارد و مشکلات مالی هنرمندان تئاتر از عواملی هستند که سبب میشود این هنر به اندازه لازم رشد نکند.
سرپرست وزارت فرهنگ افغانستان در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به خلاقیت و توانمندی هنرمندان تئاتر افغانستان ابراز امیدواری کرد: این هنر بتواند به تدریج در افغانستان جایگاه و مخاطبانش را پیدا کند.
در این جشنواره علاوه بر هنرمندان تئاتر کابل، هنرمندان تئاتر از شهرهای (هرات)، (بلخ)، (قندهار)، (ننگرهار)، (بامیان)، (خوست)، (فراه) و (بغلان) نیز حضور داشتند.
در مدت 2 روز گذشته چندین نمایش در سالن اصلی این جشنواره به روی صحنه رفت که با استقبال فراوان شرکت کنندگان مواجه شد.
هشتمین جشنواره تئاتر افغانستان، با مشارکت وزارت فرهنگ، وزارت تحصیلات عالی، دانشگاه کابل و چند مرکز فرهنگی بینالمللی در تالار (خانه نمایش) کابل برگزار شد.
افغانستان از کشورهایی است که پیشینه تئاتر در آن به حدود 100 سال پیش و به دوران (امان الله خان) باز میگردد که برای اولین بار این هنر به شکل امروزی آن در این کشور رواج پیدا کرد و با تاسیس (نمایش خانه) در زمان دولت (محمد ظاهر) وارد مرحله نوینی از تاریخ خود شد.
با تأسیس خانه نمایش که در سال 1322 خورشیدی در شهر کابل شکل گرفت و ایجاد مؤسسه هنرهای زیبا و مرکز هنریهای نمایشی کابل، دوران شکوفایی تئاتر افغانستان آغاز شد.
از نخستین افرادی که در این دوره سهم زیادی در رونق تئاتر افغانستان داشتند میتوان به (عبدالرشید لطیفی) و (عبدالقیوم بیسد) اشاره کرد که هر کدام در دوره خود پدر تئاتر افغانستان لقب داشتند.
پس از تأسیس خانه نمایش نمایشنامههای زیادی نیز ترجمه شد که از میان مترجمان آن دوران میتوان از (عبدالرشید لطیفی) و (عبدالغفور برشنا) نام برد.
از آن جا که لطیفی به زبانهای گوناگون آشنایی داشت، توانست نمایشنامههای زیادی را از زبانهای انگلیسی، فرانسوی و ترکی به فارسی برگرداند.
در کنار هنرمندانی که به صورت حرفهای تئاتر را دنبال میکردند، بسیاری دیگر بودند که به طور غیر حرفهای به این کار رو آورده بودند.
حضور بسیاری از معلمان و دانش آموزان دختر و پسر که تئاتر را در مدارس به صورت غیرحرفهای دنبال میکردند به رشد این هنر در افغانستان کمک شایانی کرد.
مکاتب (غازی)، (ملالی)، (عایشه درانی)، (سوریا)، (زرغونه)، (بی بیمهرو)، (استقلال)، (رابعه بلخی)، (شاهدخت مریم) و (حبیبیه) از نخستین مدارسی بودند که در این راه پیشگام بودند.
با تحولات جدید در افغانستان تئاتر این کشور با کمک نهادهای فرهنگی و مؤسسات بینالمللی دوباره احیا شد و دانشکده تئاتر کابل دوباره فعالیت هنری خود را از سر گرفت؛ هر چند که هنوز در ابتدای راه هستند و تا رسیدن به تئاتر مطلوب فاصله زیادی دارند.
نخستین جشنواره ملی تئاتر افغانستان چند سال پیش از طرف وزارت اطلاعات و فرهنگ، دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه کابل و (گوته انستیتو) آلمان با پیام حامد کرزی در کابل برگزار شدو اینک هشتمین دوره آن به پایان رسید.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2721